Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov

  • Avtor: Uredništvo Študentski.net
  • Objavljeno: 08.04.2024
  • Zadnja sprememba: 08.04.2024

V digitalni različici akcije Očistimo Slovenijo ustvarjaš trajnostno digitalno prihodnost - zmanjšaj emisije CO2 ter podaljšaj življenjsko dobo svojih naprav.

Uradni dan digitalnega čiščenja (16. marec 2024) je za nami. Ampak digitalne ‘odpadke’ ustvarjamo vsak dan – in zato jih, tako kot ostale smeti, lahko tudi vsak dan očistimo.

26 tisoč GB podatkov ≈ 5 ton prihranka izpustov toplogrednih plinov

Na letošnjo prvo pobudo Ekologov brez meja in o28 komunikacijske skupine se je odzvalo 1288 posameznikov, ki so iz svojih digitalnih naprav izbrisali kar 26 tistoč GB podatkov.

26 tisoč izbrisanih GB podatkov pomeni prihranek energije, ki bi jo porabili za 29,278 prevoženih kilometrov ali pridelavo 7.472 litrov mleka. Ekologi brez meja ocenjujejo, da gre za dober začetek akcije.

Čistiš in oddaš rezultate pa lahko še naprej

“Ponovno smo pokazali, da skupaj hitreje premikamo meje in da čisto vsak bajt šteje,” je rezultate povzela predsednica društva Ekologi brez meja, Katja Sreš. 

Do naslednje izvedbe bodo Ekologi brez meja krepili kompetence posameznikov na področju trajnostnih digitalnih navad, posvetili pa se bodo tudi dolgoročnim sistemskim spremembam v podjetjih.

Posameznike še naprej pozivajo k čiščenju, sporočeni rezultati pa bodo upoštevani ob naslednjem globalnem dnevu čiščenja, ki bo potekal 15. marca 2025. 

Si za? Dodaj svoje bajte.

  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane