Dramaturgija in scenske umetnosti //MAG

O študijskem programu

Temeljni cilj programa na drugi stopnji je usposobljenost magistrov, skladno z izbrano smerjo študija (Zgodovina, teorija in kritika scenskih umetnosti in Dramaturgija in dramsko pisanje), za delo pri izvedbi zahtevnih znanstvenih, strokovnih in umetniških projektov. Drugostopenjski program nadaljuje prvostopenjski program Dramaturgija in scenske umetnosti, na katerem dobijo študentje vsa potrebna teatrološka znanja, ki jih usposabljajo tako za opravljanje praktičnih dramaturških opravil v gledaliških in sorodnih ustanovah, na radiu, pri filmu in televiziji, za teoretično-raziskovalno in arhivsko delo v gledaliških in njim sorodnih institucijah, ter osnovna znanja, ki so potrebna za pisanje različnih dramskih besedil, od umetniških (različne dramske zvrsti) do drugih kritičnih in publicističnih člankov za strokovno javnost in množične medije, le da je na drugi stopnji poudarek na samostojnem znanstvenem, strokovnem in umetniškem delu oziroma ustvarjanju.

Magistri so glede na dobljeno znanje sicer specializirani in diferencirani v teoretsko in praktično usmeritev, vendar jim obvezne skupne vsebine zlasti v prvem letniku študija omogočajo hitro in učinkovito adaptacijo na specifične okoliščine posamezne delovne naloge oz. projekta. Za razliko od diplomantov prve stopnje so magistri/magistrice mnogo bolj samostojni, usmerjeni v specialne vednosti in sposobni pridobljena spoznanja avtorsko razvijati. Dramaturški profil magistra dramaturgije in scenskih umetnosti je zasnovan intenzivno in poglobljeno ter omogoča ustvarjalne povezave z drugimi strokovnimi in umetniškimi profili oz. sodelavci v umetniški produkciji tako v gledališču, na radiu, na televiziji in pri filmu kot tudi v drugih (denimo tiskanih) medijih. Teatrološko znanje dramaturga je mednarodno primerljivo in ustreza evropskim standardom za omenjeno področje.

Vpisni pogoji:

  • Za vse kandidate - uspešno opravljen preizkus posebne nadarjenosti.
  • Končan študijski program prve stopnje z ustreznih umetniških oziroma strokovnih področij humanistike in družboslovja (še posebej s področij dramaturgije, študijev scenskih oz. uprizoritvenih umetnosti, teatrologije, primerjalne književnosti,...), ali
  • končan študijski program prve stopnje z drugih strokovnih področij ter pred vpisom opravljene študijske obveznosti, ki so bistvene za nadaljevanje študija v obsegu od 10 do 60 KT, ali
  • končano enakovredno izobraževanje v tujini.

Način študija:

Samo REDNI študij

Šolnina:

Ni šolnine

Podatki o vpisu in računanje vpisnih točk

Dramaturgija in scenske umetnosti (MAG, redni)

Št. leto Rok Razpis Prijave Sprejeti Omejitev
2018/19 1 6 / /  
2017/18 1 6 / /  
2016/17 1 6 / /  
2015/16 1 6 / /  
2014/15 1 6 / /  
2013/14 1 8 / /  
2012/13 1 8 / /  
+ Prikaži starejše

Legenda

Št. leto - študijsko leto na katerega se nanaša podatek
Razpis - število prostih mest za vpis v 1. letnik študijskega programa
Prijave - število prejetih prijav za določen študijski program kot 1. želja v določenem roku
Sprejeti - število sprejetih za določen študijski program v določenem prijavnem roku
Omejitev - minimalno število točk, potrebnih za vpis v 1. letnik v določenem prijavnem roku
Znak / - ni podatka ali podatek še ni znan

Študijske smeri

  • Dramaturgija in dramsko pisanje
  • Zgodovina, teorija in kritika scenskih umetnosti

Ostali podatki

Pridobljen strokovni naziv: Magister dramaturgije in scenskih umetnosti (mag. dramat. in scen. um.)

Čas trajanja študija: 2 leti

Kraj izvajanja študija: Ljubljana

ECTS kreditnih točk: 120 KT za celotni študij

Viri & Uporabne povezave

Statistika

Podatki zajemajo 107 fakultet in 52 višjih šol,
184 iskanj študijskih programov in
88 računanj vpisnih točk v preteklih 24 urah.

Si s prvim vpisom zadeli pravi študijski program zate?

 

Študentski.net - Obvestilo uporabnikom

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Ne, želim izvedeti več o uporabi piškotkov