AGRA 2019, Sejem nove generacije!

  • Objavljeno: 08.07.2019
  • Zadnja sprememba: 19.08.2019

AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta največji državni in eden najpomembnejših kmetijsko-živilskih sejmov Evropske unije in držav v njenem preddverju. Poudarki bodo na digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu, zato vas vabijo tudi prikazi dela z roboti in droni.  Ogledali si boste lahko novosti, vrhunsko tehnologijo in tehniko za kmetijstvo, gozdarstvo, živilsko-predelovalno industrijo, vinogradništvo in vinarstvo, izbrali semena ter sredstva za nego rastlin in živali. Poskusili boste lahko najboljše pridelke in odlične jedi iz naše bližine. Nova generacija pridelovalcev vam bo ponudila svoje izdelke na nedeljski tržnici mladih kmetov. AGRA bo obdelovala prihodnost z ekološkim kmetijstvom, najboljše tradicije in nove trajnostne prakse pa oživela s strokovnimi razstavami živali, atraktivnimi revijami na maneži, z bujnimi sejemskimi vrtovi in gozdno parkovnim nasadom. Vsakodnevno vas bodo ugledni kuharski mojstri v Agrini kuhinji razvajali s kulinaričnimi stvaritvami iz nagrajenih izdelkov strokovnih ocenjevanj kakovosti ter iz svežih vrtnin iz sejemskih vrtov.

  • Naučili se boste lahko, kako do zdravja z naravo.
  • Veliko zanimivega boste lahko odkrili na razstavnem prostoru dežele partnerice sejma AGRA, avstrijske Štajerske. Ob njej se bodo predstavile Madžarska, Hrvaška, Severna Makedonija, Poljska, Bolgarija, Vietnam in projekt »City Cooperation II", ki povezuje 24 mest.
  • Kot veleva tradicija, bo na Agri družabno, veselo, prijateljsko, okusno, zabavno in koristno. Za vsakogar, ki prisega na okusno in zdravo hrano, pridelano s spoštovanjem do človeka in okolja.

Pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se bodo predstavile kmetijsko živilske univerze in srednje šole. Dijaki bodo za vas pripravljali hrano iz izdelkov z oznako Izbrana kakovost ter iz ekoloških pridelkov.

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, GZS bo predstavila najboljše s tekmovanja »ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2019«, na katerem sodelujejo študentje, ki razvijajo nove inovativne prehranske izdelke.

Zveza podeželske mladine Slovenije je za vas pripravila nagradno igro Odkrij Agro.

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru bo na maneži v ponedeljek, 26. avgusta predstavila jahalno šolo ter Jahalni klub Kasko Svečina s tekmovalnimi aktivnostmi. Prikazali bodo prototipski robot študentov ter robota, ki se že uporablja v kmetijstvu. Ta bo posebnost sejma, saj bo vsak dan premeril pot po sejmišču do vzorčnega nasada, kjer bo potekala demonstracija njegovega dela.

Na razstavah se bodo predstavile avtohtone pasme cikasto govedo, krškopoljski prašič, jezersko-solčavska ovca, belokranjska pramenka, drežniška koza, kranjska čebela in štajerska kokoš. Poskusili boste lahko odlične odlične jedi iz njihovega mesa in mleka. Tu pa so tudi razstave in atraktivne predstavitve na maneži, goveda, konj, prašičev, drobnice, malih živali, rib v ribniku in Državna razstava čebelarstva.

V rodovitnih in cvetočih sejemskih vrtovih boste spoznali na stotine rastlin, ki jih lahko uporabite za bolj pestro in zdravo prehrano. Poligon Zeleni dragulji narave bo med drugim predstavil različne sorte konoplje in energijske točke.

Pri hiški iz slamnatih bal bodo vsak dan potekale različne delavnice o ekološki gradnji, permakulturi v poljedelstvu, sadjarstvu in v vrtnarstvu ter o uporabi endokanaboidov v zdravstvu. Odlično vodenje po sejemski učni gozdni poti zagotavljajo strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije.

DOGAJANJE IN DRUŽENJE Z NAJBOLJŠIM NAMENOM

Zabavate se lahko ob plesu sejemskih maskot, tekmovanju v plesanju polke ali v vlečenju vrvi, na srečanju starodobnih traktorjev Steyr.

V Vinskem hramu lahko uživate v vodenih pokušnjah vin z ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona ter v družbi z Vinsko kraljico Slovenije 2019.

 

 

ZA UČENCE, DIJAKE IN ŠTUDENTE VELJA POSEBNA CENA VSTOPNIC

Učenci, dijaki in študentje lahko uživajo v vsem, kar ponuja sejem za samo 5,00 €, Skupine učencev, dijakov in študentov nad 20 oseb pa le za 4,00 € na osebo.

 

 

 

http://www.sejem-agra.si/

  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane