Ali med predavanji učinkovito poslušate in zapisujete?

 • Avtor: Uredništvo Študentski.net
 • Objavljeno: 14.11.2022
 • Zadnja sprememba: 14.11.2022

Dobri zapiski nam bodo pomagali nove informacije trdno zasidrati v trajni spomin.

Skoraj nemogoče si je zapomniti vse, kar ste prebrali ali slišali pri svojih učnih urah. Ste vedeli, da pravzaprav pozabimo 33 % informacij, ki jih ne pregledamo oz. ponovimo v roku 24 ur odkar smo jih prvič slišali?

Zapleten predmet? Delajte zapiske

Bolj zapleten kot je predmet, bolj pomembni so zapiski. Že samo dejanje zapisovanja informacij pomaga, da si jih zapomnimo in  jih kasneje lažje prikličemo. Ker pri zapisovanju kombiniramo motorične aktivnosti, dotikanje, vizualne znake in porabimo več časa, nam to pomaga pri oblikovanju spomina bolj kot če bi le poslušali ali brali.

Nasveti za učinkovite zapiske

Ni enega pravilnega načina zapisovanja za vse, ampak obstajajo pa načini, ki vsakomur olajšajo pomnjenje – predvsem morajo biti zapiski organizirani in konsistentno enaki:

 1. pisanje s pomočjo orisa oz. kazala, kartiranje ali vmeščanje zapiskov v tabele pomaga organizirati vsebino na način, ki vam je najbližji in najbolje predstavi tematiko
 2. zapisovanje tematike in datuma pomaga organizirati zapiske in olajša kasnejše branje in ponavljanje
 3. zapiski naj dopolnjujejo kar poslušate, naj ne nadomestijo popolnoma kar predavatelj govori – namen zapiska je da dopolnjuje naše neposredno učenje, ne pa da ga nadomesti
 4. s pripravo na predavanje si boste olajšali poslušanje – preberite stare zapiske ali pa materiale, ki so na voljo pred samim predavanjem
 5. ustvarjene zapiske preglejte enkrat ali dvakrat v dnevu v katerem ste jih naredili – to pomaga pri pomnjenju, pomaga pa vam tudi izpopolniti zapiske (če ste morda naredili napako)
 6. naučite se prepoznati pomembne dele predvanja, kot jih napove predavatelj, npr. pričetek naštevanja (‘za ta primer poznamo tri ideje …’), ponavljanje enakih fraz, ‘na primer …’,’kot rezultat tega je …’, ipd.
 7. med pisanjem uporabljajte okrajšave, ki vam bodo prihranile čas – podobno kot pri pisanju sms-ov.

Številne že urejene zapiske za posamezne fakultete/študijske programe/predmete lahko najdete med našo knjižnico gradiv.

Srečno in uspešno!

 

 • © Študentski.net 2000-2024
 • Vse pravice pridržane