Vzporedni in zaporedni študij

  • Avtor: Uredništvo Študentski.net
  • Objavljeno: 22.09.2013
  • Zadnja sprememba: 03.01.2019

Vzporedni študij je sočasni študij dveh študijskih programov na isti ali dveh različnih fakultetah. Vzporedno se v še en študijski program lahko vpišejo študentje, ki so zaključili 1. letnik in imajo povprečno oceno vsaj 8.

Zaporedni študij oziroma študij diplomantov je namenjen študentom, ki so na določeni stopnji že diplomirali ter tako že zaključili en študijski program, pa se želeli vpisati v še en študijski program iste stopnje.

Vpisna mesta

Vpisna mesta za vzporedni in zaporedni študij za posamezno študijsko leto določi posamezni visokošolski zavod posebej. Število vpisnih mest za posamezni študijski program je praviloma 5% glede na razpisano število mest za vpis v prvi letnik študija.

Podatki o razpisanih mestih za posamezno študijsko leto so v razpisu za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe ter v razpisih za vpis v podiplomske študijske programe.

Prijava

Prijavo z vsemi potrebnimi dokazili je potrebno v zato določenem roku poslati fakulteti, akademiji oziroma visoki strokovni šoli, ki izvaja željeni študijski program.

Prijavni rok za vzporedni in zaporedni študij je praviloma v začetku septembra. Za študijsko leto 2013/2014 je prijavni rok potekal od 1. do 17. septembra 2013.

Če željeni študijski program kot pogoj za vpis zahteva opravljen preizkus posebne nadarjenosti, sposobnosti in/ali spretnosti, pa je potrebno prijavo oddati v istem prijavnem roku, kot je za prvi vpis v 1. letnik. Za študijsko leto 2013/2014 se je 1. prijavni rok iztekel 5. marca 2013.

Prijava za vpis za vzporedni in zaporedni študij 2013/2014

Ostale informacije

Več informacij o vzporednem študiju in študiju diplomantov je na voljo na fakultetah, akademijah in visokih strokovnih šolah.

Viri:

  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane