Februar prinaša novosti pri študentskem delu

  • Avtor: Uredništvo Študentski.net
  • Objavljeno: 21.01.2015
  • Zadnja sprememba: 21.12.2018

S 1. februarjem 2015 se na področju študentskega dela, ki ga poleg študentov lahko "opravljajo" tudi dijaki, obetajo spremembe, ki korenito v sistem študentskega dela ne posegajo. Prinašajo prepotrebne pravice, obenem pa marsikateremu študentu in dijaku morda tudi nekoliko večji zaslužek, medtem ko večini manjšega.

Pozitivna novost je, da se bo študentom in dijakom delo, opravljeno preko študentske napotnice, štelo v delovno dobo. To pa žal prinaša dodatne prispevke za delodajalca in predvsem nove prispevke za študente. Delodajalce tako čaka večja finančna obremenitev, študente pa za 15,5% manjši zaslužek ob nespremenjeni urni postavki.

Uvaja se tudi najnižja urna postavka, ki bo 4,5€ bruto oziroma 3,8€ neto. Marsikatero delo bo tako postalo bolje plačano, z deli z nespremenjeno urno postavko pa bo študent zaslužil manj.

Več o spremembah, ki jih prinaša novi zakon.

Sprememba res odpravlja ključne anomalije in uvaja osnovno socialno varnost dijakom in študentom, se pa ob vsem tem poraja vprašanje "Je to res dovolj"? Se bo zaradi takšnih ukrepov kaj konkretno spremenilo na področju zaposlovanja mladih?

  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane