Kakšna bo vaša novoletna zaobljuba?

  • Avtor: Uredništvo Študentski.net
  • Objavljeno: 30.12.2022
  • Zadnja sprememba: 30.12.2022

Naj bo letošnja novoletna zaobljuba izvedljiva in uporabna – zaveza k gibanju in zdravju.

Ste vedeli, da je gibanje ključni dejavnik razvoja in delovanja možganov ter procesov učenja. Zakaj? Ker aktivira možganske funkcije ter s tem pripomore, da učenje poteka bolj kvalitetno in lažje. To pa je seveda naš cilj.

Gibanje namreč aktivira in povezuje vse možganske podsisteme za učenje.

Težava dolgotrajnega sedenja

V okviru Evropskega tedna športa so ugotovili, da kar 37% slovencev sedi več kot 5,5h na dan. Velik delež se seveda nabere v času delovnih obveznosti. Pa seveda tudi ob šolskih oz. učnih aktivnostih ni nič drugače.

Koliko minut na dan?

Za znatne koristi za zdravje je potrebno v enem tednu izvajati 150 do 300 minut zmerno intenzivne aerobne telesne dejavnosti.

Poleg tega pa je že nekaj minut gibanja  dovolj, da boste pospešili učenje in pomnjenje. Že nekaj minut lahko bolj motivira, spodbuja in vnaša pozitivne občutke. Kako? Ker se ob gibanju sproščajo hormoni ugodja in zadovoljstva.

Poizkusimo nekaj novega

Zato: ste za en eksperiment? Poskusimo zmanjšati negaitvne učinke sedenja in pospešiti učenje?

Privoščite si aktivni odmor! In naj bo vaša zaobljuba dobra z vaše telo in zdravje. Če bo pa zares delovalo in se boste res lahko hitreje učili, pa vam bo pomagala pridobiti tudi več časa za druge dejavnosti. Win-win-win, kajne?

  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane