Mednarodni teden gibanja: pazite na svojo hrbtenico

  • Avtor: Uredništvo Študentski.net
  • Objavljeno: 29.05.2024
  • Zadnja sprememba: 04.06.2024

Mednarodni teden gibanja poudarja pomen redne telesne aktivnosti, zlasti za tiste, ki veliko časa preživijo sede - to ste tudi vi, študenti.

Gibanje je ključno za zdravo hrbtenico, saj pomaga krepiti mišice, izboljšuje držo in zmanjšuje bolečine. 

Ko se učite - ali sedite?

Dolgotrajno sedenje namreč lahko povzroči težave s hrbtenico, zato je pomembno, da med učenjem ali branjem izvajate preproste vaje, ki razbremenijo hrbet:

  1. Kroženje z rameni: Sprostite ramena, nato jih počasi krožite naprej in nazaj. Ta vaja izboljšuje prekrvavitev in zmanjšuje napetost v zgornjem delu hrbta.
  2. Stranski upogib: Sede na stolu, dvignite eno roko nad glavo in se nežno upognite na nasprotno stran, zadržite nekaj sekund in ponovite na drugi strani.
  3. Raztezanje hrbta naprej. Sedite z ravnim hrbtom, nato se počasi nagnite naprej, tako da se roke spustijo proti stopalom, zadržite in se nato počasi vrnite v začetni položaj.

Gibanje v sede in stoje

Za zdravo hrbtenico je priporočljivo vsaj 30 minut gibanja na dan. To lahko vključuje hojo, kolesarjenje, plavanje ali druge oblike telesne aktivnosti. Redno gibanje bo namreč izboljšalo vašo fizično kondicijo, pozitivno pa vpliva tudi na duševno zdravje in splošno počutje.

Vključite te preproste vaje v svojo dnevno rutino in poskrbite za svojo hrbtenico! In ne pozabite - slabe navade se seštevajo.

  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane