Podvodna arheologija vzbuja zanimanje študentov

  • Avtor: Uredništvo Študentski.net
  • Objavljeno: 01.02.2017
  • Zadnja sprememba: 21.12.2018
Študent arheologije sodeloval pri podvodnih izkopavanjih v Grčiji

Matej Školc, študent Fakultete za humanistične študije, si je pred projektom, ki odstira skrivnosti antičnega pristanišča Lechaion v Korintu, najprej pridobil izkušnje na kopenskih arheoloških najdiščih, obvladal pa je tudi rekreativno potapljanje, kar je bila zanj prednost. Pojasnil je, da je prvo leto sodelovanja delal kot prostovoljec, pri čemer je imel pokrite vse stroške, letalsko karto, bivanje in prehrano, naslednje leto pa je že bil zaposlen na projektu »Lechaion Harbour Project«.

UP FHŠ

Matej je trenutno podiplomski študent programa Arheološke dediščine Sredozemlja na UP FHŠ, o projektu pa je izvedel od prijatelja. Ravno minuli januar je fakulteta gostila vodjo projekta, grškega podvodnega arheologa Panagiotisa Athanasopoulosa. Athanasopoulos je predstavil rezultate kopenskih in podvodnih najdb. Pristanišče je delovalo od 6. stol. pr. n. št. do 15. stol. n. št. in se je razprostiralo na območju velikosti 150 tisoč m2. V Sredozemskem morju so nekaj podobnega našli le še v Izraelu.

Panagiotis Athanasopoulos je s pomočjo fotografij in risanih simulacij arheološkega najdišča predstavil podobo nekdanjega mesta Korint in pristanišča Lechaion ter pojasnil, kako potekajo podvodne arheološke raziskave. Opisal je tudi geološke značilnosti tega območja, ki ga je prizadelo vsaj dvanajst cunamijev. Ti so vplivali tudi na arheološke ostanke. Po odlični izkušnji s študentom Školcem je vodja projekta Athanasopoulos povabil tudi druge študente oddelka Arheologije, da se prijavijo za delo na projektu, pri čemer bodo imeli prednost tisti, ki imajo več izkušenj s potapljanjem. Terenske raziskave trajajo od šest do osem tednov, potem pa se arheologi in drugi raziskovalci posvetijo proučevanju odkritij in o tem objavljajo članke.

V Simonovem zalivu podvodna arheologija za vse

Fakulteta za humanistične študije aktivno sodeluje tudi pri projektu AS (Arheologija za vse), v okviru katerega oživljajo Arheološki park Simonov zaliv. Tam najdemo najbolje ohranjene in raziskane ostanke rimske obmorske vile s pristaniščem v Sloveniji. S projektom želijo povečati dostopnost spomenika, ga umestiti v kulturno in turistično ponudbo območja, razviti program in infrastrukturo, ki bodo omogočali delovanje arheološkega parka skozi vse leto. Partnerji iz Islandije pa bodo prispevali inovativne digitalne in interaktivne rešitve za povečanje izkustvenih doživljajev obiskovalcev.

Minulo poletje so v parku v Simonovem zalivu ponujali možnost brezplačnih potopov na območju rimskega pristanišča obmorske vile. Izvajali so potope za potapljače in spoznavne potope za obiskovalce brez predhodnega potapljaškega znanja. Pred potopom so za prijavljene in obiskovalce pripravili tudi kopenski ogled lokacije pristanišča in vile ter jih seznanili z osnovami potopa.

Vir: portal UPBUDI.SI in www.project-as.eu
  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane