Postanite psihosocialni svetovalec v športu

  • Objavljeno: 30.08.2023
  • Zadnja sprememba: 15.09.2023
  • sponzorirana objava

Si želiš soustvarjati uspešne športne zgodbe in športnikom pomagati do boljših rezultatov? Postani psihosocialni svetovalec v športu in športnikom pomagaj pri razvijanju njihovih potencialov in premagovanju morebitnih notranjih ovir, ki jim preprečujejo postati še boljši.

Vsak športnik potrebuje dobrega psihosocialnega svetovalca  

Tudi največje in najlepše športne zgodbe so sestavljene iz vzponov in padcev. Pot do zmagovalnega odra, medalje okrog vratu, igranja državne himne, občutka zadoščenja, ki ga čuti športnik in vznesenja, ki tudi navijačem privabi solze v oči in „kurjo polt” na kožo, je dolga in prepredena tako s fizično kot tudi s psihološko pripravo športnika.

Športniki se na svoji športni poti srečujejo s številnimi izzivi. Dolgi in naporni treningi, ki terjajo ogromno žrtev, a mogoče ne obrodijo sadov tako zgodaj, kot športnik pričakuje, včasih načnejo športnikovo motivacijo ali celo samopodobo. Nekatere športnike kljub odlični pripravi in rezultatom na treningih pred tekmo „zvije trema” in zato tam ne pokažejo vsega, kar znajo. To lahko vodi v začaran krog in še večjo tremo pred naslednjimi tekmami. Za vsakega športnika je precej zahtevno tudi vračanje na tekmovalne terene po poškodbah, tretjim strahovi in notranje zavore onemogočajo, da bi dosegli svoj maksimum.

Pri vsem naštetem športnikom lahko stoji ob strani dober psihosocialni svetovalec, ki jim zagotavlja ustrezno podporo, jih usmerja ter jim pomaga premagovati številne izzive in obremenitve na njihovi športni poti.

Psihosocialni svetovalec je strokovnjak, ki s psihosocialnim svetovanjem pomaga ljudem izboljšati kakovost življenja, nudi podporo pri soočanju s trenutnimi ali dlje časa trajajočimi izzivi in težavami ter premagovanju različnih stisk, skrbi in strahov. Pri tem uporablja različna psihološka načela in tehnike.

Kako lahko psihosocialni svetovalec pomaga športnikom?

Zastavljanje, vizualizacija in doseganje ciljev

Psihosocialni svetovalec pomaga športnikom pri zastavljanju ciljev in osredotočanju nanje, pri vizualizaciji in motivaciji ter nudi podporo s pomočjo sprostitvenih tehnik. Te veščine pomagajo športnikom izboljšati njihovo zmogljivost, obvladati stres in ohraniti osredotočenost med tekmovanji.

Izboljšanje zmogljivosti

Psihosocialni svetovalec pomaga športnikom razviti strategije za premagovanje tesnobe, ki lahko športnike spremlja zaradi pričakovanj po dosežkih. Pomaga jim krepiti samozavest in obvladovati stres zaradi nenehnega pritiska, zgraditi odpornost in razviti pozitivne mehanizme obvladovanja.

Čustvena podpora

Športniki pogosto doživljajo intenzivna čustva, vključno s frustracijo, razočaranjem in tesnobo. Psihosocialni svetovalec zagotavlja športnikom varen prostor, kjer lahko izrazijo svoja čustva in razvijejo strategije za spopadanje s številnimi čustvenimi izzivi.

Pomoč pri krepitvi timskega duha

Psihosocialni svetovalec lahko sodeluje s celotno ekipo ter pomaga izboljšati komunikacijo med člani ekipe, nudi oporo pri razreševanju konfliktov in pomoč pri krepitvi timskega duha. Tako športnikom kot trenerjem pomaga razviti učinkovite komunikacijske veščine, razumeti različne poglede in potrebe posameznikov ter spodbujati pozitivno klimo v ekipi.

Pomoč pri vrnitvi v šport po poškodbah

Zaradi športnih poškodb so športniki pogosto podvrženi frustracijam, strahu pred ponovno poškodbo, tudi depresiji. Psihosocialni svetovalec športnikom zagotavlja podporo in pomaga pri ohranjanju pozitivne naravnanosti, s čimer olajša njihovo vrnitev v šport.

Postanite magister psihosocialnega svetovanja

Ste se našli v opisanem? Potem je magistrski študij Psihosocialno svetovanje v športu, ki se izvaja kot študijska smer na magistrskem študijskem programu na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ), prava izbira za vas.

Splošni cilj magistrskega študija Psihosocialno svetovanje je profesionalna kompetentnost kandidatov na interdisciplinarnem področju pomoči ljudem v različnih življenjskih krizah, da se lahko vključijo v psihosocialno pomoč in svetovanje v socialnem varstvu, šolstvu, zdravstvu, v programih psihosocialne rehabilitacije, v športu, glasbi, plesu oz. povsod, kjer se nudijo razne oblike psihosocialne pomoči in svetovanja, pa tudi v gospodarstvu, javnih, zasebnih ali nevladnih organizacijah. Študenti in študentke študijskega programa Psihosocialno svetovanje v športu pri tem poglobljeno razvijajo kompetence za psihosocialno pomoč in svetovanje ljudem, ki se udejstvujejo v športu.

Zgrabite priložnost in se odločite za magistrski študij za psihosocialnega svetovalca. Kjer je volja, tam je pot!

Več informacij lahko najdete tukaj.

Naročnik objave: FUDŠ

  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane