Preizkusi posebnih nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti na visokošolskih zavodih

  • Avtor: Uredništvo Študentski.net
  • Objavljeno: 17.05.2023
  • Zadnja sprememba: 11.05.2023

V tem tednu se na visokošolskih zavodih pričenjajo preizkusi nadarjenosti, spodobnosti in spretnosti.

V študijskem letu 2023/2024 je prosta mesta razpisalo 5 javnih visokošolskih zavodov, in sicer Univerza v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem ter Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, pa tudi 16 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.

Za bodoče študente je na voljo 19.792 vpisnih mest za redni in izredni študij. Nekateri programi so od Ministrstva dobili zeleno luč za povečanje števila vpisnih mest, o čemer smo za Univerzo v Ljubljani pisali tukaj.

Nekateri programi pa bodo v tem tednu pričeli s preizkusi posebnih nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti, ki so pogoj za vpis.

Na seznamu na tej povezavi si lahko ogledate, kateri programi bodo izvajali preizkuse ter kdaj. Preizkusi bodo trajali od 19. maja pa vse do 7. julija 2023.

Kakšni so preizkusi?

Preizkusi so namenjeni temu, da fakulteta preveri, če je prijavljeni kandidat ustrezen za specifike študija, ki ga je izbral. Spodaj si oglejte nekaj primerov:

  • Kandidati Fakultete za šport bodo morali opraviti tek na 100 in 2400 m, skok v daljino z mesta, poligon nazaj, vesa v zgibi (ženske), zgibe (moški) in plavanje na 100 m.
  • Kandidati Akademije za glasbo bodo morali opraviti preizkus znanja iz predmetov solfeggio, glasbeni stavek in glasbena zgodovina, oz zaoločene smeri tudi specifične zahteve, npr. pisna naloga, predložitev samostojnih kompozicij, slušno preverjanje, ipd.
  • Na biotehniški fakulteti pa kandidati za program Krajinska arhitektura prikazujejo lastnosti, pomembne za poklic, kot so dobro dojemanje prostora, ustvarjalnost in smisel za be­sedno in grafično razčlenjevanje ter izražanje (risanje). 

Vse informacije o preizkusih posameznih fakultet/programov lahko najdete na njihovh uradnih straneh.

Kaj sledi?

Sklepi o rezultatih izbirnega postopka bodo do 21. julija objavljeni na portalu eVŠ. Do 30. julija bodo nato kandidati po pošti prejeli informacijo o tem, ali so sprejeti na izbrano fakulteto. Sledi pa vpis. Več točnih datumov lahko najdete v rokovniku.

  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane