Študij: 1.leto

  • Avtor: Uredništvo Študentski.net
  • Objavljeno: 19.10.2022
  • Zadnja sprememba: 19.10.2022

Študenti, dobrodošli! Preberite 5 nasvetov, kako lahko obvladate in premagate svoje 1. študijsko leto.

Pred dobrima dvema tednoma ste zakorakali v malce drugačne šolske klopi, študijske klopi. Redko boste sedeli na istem stolu – boste pa velikokrat slušatelji v isti predavalnici.

Berite dalje - skupaj bomo pregledali, kako lahko 1. študijsko leto oddelate z nizko stopnjo stresa in visoko stopnjo uspešnosti:

1. Izogibajte se motilcem

Motnje so povsod – od mobilnih telefonov do družabnih omrežij in celo kolegov. Prepoznajte, kateri so vaši glavni motilci in se jim izognite.

2. Organizirajte, načrtujte, zapisujte

Pisanje jasnih zapiskov vam bo pomagalo obdelati informacije, ki se jih učite. Po predavanjih preglejte in razširite zapiske. Pregledovanje zapiskov namreč pomaga premakniti nove vsebine iz kratkoročnega v dolgoročni spomin.

Učenje bo manj naporno tudi, če zapiske iz predavanj strnete -označite ključne besede ali ustvarite vizualne pripomočke, ki pomagajo organizirati informacije.

3. Profesorji so tam za vas

Med predavanji pogumno dvignite roko in postavljajte vprašanja. Če se ne počutite dovolj samozavestno, da bi vprašanje postavili pred vsemi, si napišite opomnik za pogovor s profesorjem po koncu predavanj.

Na profesorja se obrnite tudi pred kolokviji ali izpiti – dejstvo, da ste prevzeli pobudo in prosili za pomoč vam bo pri profesorjih prineslo le pozitivne točke.

4. Določite študijsko okolje

Najboljše mesto za učenje je tisto, kjer je dovolj tišine, je dobro osvetljeno in je na območju z malo 'prometa'. Ker pa so potrebe vsakega posameznika drugačne, je pomembno, da najdete mesto, ki vam najbolj ustreza.

5. Učite se kratkotrajno in v skupinah

Na vsakih 30 minut učenja si vzemite kratek 10-15 minutni odmor, da se napolnite. Kratke učne serije so učinkovitejše in pomagajo kar najbolje izkoristiti čas za učenje.

Učenje s kolegi ustvarja spodbudno in interaktivno okolje, ki pomaga, da ostanete ‘pri stvari’.

Bo šlo? Seveda. Srečno!

  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane