Varno brez telefona v prometu

  • Avtor: Uredništvo Študentski.net
  • Objavljeno: 18.01.2022
  • Zadnja sprememba: 14.02.2022

Od 10. do 23. januarja poteka preventivna akcija »Varno brez telefona v prometu«.

Mobilni telefoni so v zadnjih desetih letih eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu in dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Vozniki pa ob uporabi mobilnih telefonov povzročajo tudi zastoje v prometu.

Med kršitelji izstopa starostna skupina od 35 do 44 let

Mobilni telefoni močno vplivajo na kognitivne sposobnosti voznika. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. V času akcije zato Policija nadzira uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila.

Kazen: finančna + točkovna

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike predpisano plačilo 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za kolesarje, voznike e-skirojev in ostale, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, pa globa za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Osredotočenost na telefon namesto na cesto

Tuje raziskave kažejo, da je med pisanjem SMS sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno 5 sekund osredotočen na telefon in ne na vožnjo.Pri hitrosti 60 km/h v tem času prevozi razdaljo več kot 83 metrov. V naselju, pri vožnji 50 km/h pa v petih sekundah prevozi skoraj 70 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 km/h v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov, na hitri cesti pri vožnji 100 km/h pa v tem času prevozi 139 metrov.

Gre za podobno tveganje, kot da bi takšno razdaljo prevozil z zaprtimi očmi. Zato – pametno na pot in varno vožnjo!

  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane