Vas je strah avtonomnih vozil?

  • Avtor: Uredništvo Študentski.net
  • Objavljeno: 19.04.2022
  • Zadnja sprememba: 19.04.2022

Kako milenijci sprejemate avtonomna vozila v pametnih mestih? Oglejte si izsledke raziskave Ekonomske fakultete.

Raziskovalci iz EF UL so izsledke raziskave predstavili v članku objavljenem v International Journal of Information Management, ki je bil izbran kot eden izmed najvidnejših raziskovalnih dosežkov s področja interdisciplinarnih ved "Odlični v znanosti 2021"

Pametna mesta prihodnosti

Ker se v številnih krajih soočamo z velikimi spremembami in izzivi, ki izhajajo iz globalnih premikov v okolju, hitre urbanizacije in staranja infrastrukture ter na drugi strani z digitalizacijo na vseh področjih, se pojavljajo nove priložnosti tako za posameznike kot mesta in oblikovanje tako imenovanega koncepta pametnih mest.

Kot pravijo raziskovalci “v zadnjem času predvsem pametna mobilnost, vključno z avtonomnimi vozili, predstavlja enega izmed pomembnejših elementov razvoja pametnih mest. Razvoj avtonomnih vozil ni povezan le s tehničnim razvojem, ampak hkrati spreminja tudi navade ljudi in poslovne modele podjetij.”

Strah pred avtonomnimi vozili?

V prispevku so se avtorji osredotočali na “odnos do sodobnih tehnologij, morebitne osebne koristi, ki so povezane s časovnimi prihranki ali pa skrbjo do okolja, dojemanje racionalnosti, varnosti in zaščite ter različnih ovir kot ključnih dejavnikov pri privzemanju avtonomnih vozil.”

Raziskava je potrdila, da imajo dejavniki kot so strah pred tehnologijo in nedorečenost pravnih okvirjev pomemben negativen vpliv na odnos do avtonomnih vozil. Ste presenečeni? Več podrobnosti raziskave in izsledkov preberite tule.

  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane