ZUPŠ-1 je sprejet!

  • Avtor: Uredništvo Študentski.net
  • Objavljeno: 10.04.2022
  • Zadnja sprememba: 10.04.2022

Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1) prinaša pozitivne spremembe za študente!

Nov zakon namreč študentom v Republiki Sloveniji prinaša ukrepe izboljšanja študentskega življenja, njihovega socialnega položaja ter kakovosti izobraževanja tako na kratek, kot daljši rok.

Spremembe so bile nujne

Kot pišejo v Študentski organizaciji Slovenije, ki so pobudniki zakona: “V zadnjem desetletju se je npr. krčila štipendijska politika. Zmanjšalo se je število podeljenih štipendij, nižja je tudi njihova povprečna višina. Obenem so se, zaradi šibko financiranega javnega visokega šolstva iz državnega proračuna, povečevali vpisni in drugi skriti stroški študija. Bivanje v študijskih središčih je postalo še dražje; v Ljubljani in na Obali morajo študenti s tujimi turisti tekmovati pri najemu stanovanj, “ še navajajo. Zato so pripravili paket sistemskih sprememb na različnih področjih študentskega življenja, ki bi študij mladim zopet približal, ob tem pa državi omogočil dvig kompetenčnega potenciala.

Nov zakon, nova pravila

Predlog zakona vključuje zakonske spremembe z različnih področij življenja mladih ter naslavlja sistemske pomanjkljivosti obstoječih ureditev:

  1. Področje štipendiranja
  2. Področje subvencionirane študentske prehrane
  3. Področje bivanja
  4. Področje višjega in visokega šolstva
  5. Področje dela

Več informacij lahko najdete na uradni spletni strani kajpami.si!

  • © Študentski.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane